ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΟΠΑΔΙΑ


Πολλές φορές παρομοιάζονται οι ψηφοφόροι με πρόβατα. Όμως αυτός είναι ένας πολύ άδικος χαρακτηρισμός, για τα πρόβατα….


  Διότι ο άνθρωπος αποτελεί δυστυχώς το μοναδικό είδος κοπαδιού που επιλέγει(τουλάχιστον έτσι του είπαν) τον βοσκό του, με αλλά λόγια τον αρμεχτή ,τον κουρευτή και τέλος τον σφαγέα του.
Γιατί για τον βοσκό το κάθε πρόβατο είναι αριθμός και όλα μαζί μια στάνη , ένα κοπάδι. Που παράγει γάλα , μαλλί ,κρέας. Αποτελεί κέρδος γι αυτόν και την υπόλοιπη αγορά (Χασάπηδες, μπακάληδες , εστιάτορες κτλ) καθώς ανταγωνίζεται και συναλλάσσεται με άλλες στάνες που ονομάζονται κι αυτές χώρες. Η αξία του κάθε πρόβατου ορίζεται ανάλογα με την απόδοση του σε κρεας,γαλα, μαλλί (δηλ χρήμα).  Ούτε με τον χαρακτήρα του, ούτε με την προσωπικότητα του , ούτε με την αλληλεγγύη του ούτε με την προσφορά του.

  Έγινε βίωμα με τα χρόνια ,τόσο πολύ αυτό στα ανθρώπινα πρόβατα που άρχισαν και το ένα να αντιμετωπίζει το άλλο με την ιδία αξιολόγηση. Οι βοσκοί του λεν πως χωρίς αυτούς θα χαθεί, ότι παραμονεύει ο κακός ο λύκος , ότι μόνο αυτός θα τους προστατεύει για να τους οδηγεί σε πλούσια βοσκοτόπια για να φάνε. Κι αυτά ξεχνούν την ταλαιπώρια του αρμέγματος, του άγριου κουρέματος και της σφαγής των αρνιών του και κάθε 4 χρόνια τους ακλουθούν. Ελπίζουν ότι κάποτε θα είναι τυχερά και θα εκλέξουν τον «καλόν ποιμένα» όπως τους έμαθαν στα θρησκευτικά. Τις νύχτες κοιμούνται κι ελπίζουν μόνο η επόμενη μέρα να μην σημαίνει την δική τους σφαγή αλλά κάποιου άλλου προβάτου κι αυτό τα ησυχάζει.
  Ναι είναι πολύ άδικο για τα πρόβατα να τα παρομοιάζουμε με το ανθρώπινο κοπάδι. Είναι πολύ άδικο για την ανθρωπότητα να λειτουργεί σαν κοπάδι… να φοβάται , να τρέμει, να υποτάσσεται.

Αν σου είπαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ,αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως ισχύει…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις